Подых мінулага...

Отчёты о поездках.

Модераторы: Amigo_BY, Грiгорiй, dinoeL, Пётр

DALWITZ

Re: Подых мінулага...

#21 Сообщение DALWITZ »

Пан Анджей @-) ...Как местечко -то называется ? Хозяин похоже был с фантазией :yes: ...
У каждого бродяги свой барабан!
redflag
Модератор по идеологии
Модератор по идеологии

#22 Сообщение redflag »

andreff, очень интересная история. И фотки классные, только подача подкачала.
Изображение
Чтоб форум был интересным, нужно самим участникам быть интересными и писать интересно. Всё будет нормально, просто нужно немного времени, чтоб привыкнуть к тому, что тут теперь есть модерация.
Петрович
andreff

#23 Сообщение andreff »

redflag писал(а):andreff, очень интересная история. И фотки классные, только подача подкачала.
Изображение
С пяток раз писал, и при отправке , всё пропадало. Переписывал, отправлял, сбой, и снова... Сдали нервы, и поэтому описание подкачало. Не надеялся что отправится.. То ли инет глючил, толи мой ноут.. Но продолжение будет, и я постараюсь.

Александр Далвиц. @-) Это д. Борисовщина Хойникского р-на. Усадьба Ястржембского.
nordland

#24 Сообщение nordland »

Калі я правільна зразумеў, тэма прысвечана не толькі фальваркам і помнікам архітэктуры, але ўсім адметным у гісторыка-культурным плане мясцінам і аб'ектам, якія робяць нашую радзіму адметнай і непаўторнай @-)
У такім разе, невялікі аповяд пра культавы Святы (Богаў) камень ля в. Вял. Поўсвіж Лепельскага раёна.

Изображение

Вялікі валун адносіцца да тыпу "камянёў-следавікоў" і ўтрымлівае на сабе прыродныя адтуліны, якія нагадваюць след чалавечай ступні. Як мяркуюць даследчыкі, шанаванне такіх камянёў мае даволі вялікі арэал (краіны Балтыі, Скандынавія, Беларусь, Паўночна-Заходняя Расія, у меншай ступені - іншыя краіны Еўропы). Лічыцца, што культавае ўшанаванне такіх валуноў пачалося ўжо ў неаліце, пра што сведчаць знаходкі неалітычнай керамікі і артэфактаў ля некаторых з іх.

Изображение

Паводле мясцовай фальклорнай традыцыі, сляды на камяні ў пракаветныя часы (калі камяні былі яшчэ мягкія) пакінуў Бог, які вандраваў па зямлі разам з кошкай і сабакам (маленькія адтуліны на камяні - іх сляды). З таго часу, дажджавая вада са слядоў лічыцца цудадзейнай пры лекаванні розных хвароб. Перад сяўбой у слядкі насыпалі збожжа, каб быў выдатны ўраджай. Камень шанаваўся як у даўнія часы, так і зараз. Ахвяраванні пакідаюць непасрэдна на камяні у невялікай скрыначцы (цяпер манеты, да іх з'яўлення клалі папяровыя грошы).

Изображение

Камень знаходзіцца ў нізіне, а на полі, насупраць яго, узвышаецца гара Пяруноўка, што, магчыма, сведчыць пра існаванне культавага комплекса дахрысціянскага часу, калі камень быў прысвечаны Вялесу, а на узвышшы шанаваўся Пярун. Пакуль гэта толькі гіпотэза. У любым разе, Святы (Богаў) камень - унікальны аб'ект культурнага ландшафту Беларусі. :yes:

Изображение

NB! Катэгарычна не раю наведвацца да каменя з металашукальнікам, бо гэта рэальная святыня для мясцовых людзей :P
У свой час, на сваёй зямлі
din

#25 Сообщение din »

Там возле него монет должно быть тьма :yes:
din

#26 Сообщение din »

Я с детства помню, как в таких местах испокон веков копеечку было принято оставлять :yes:
nordland

#27 Сообщение nordland »

din писал(а):Я с детства помню, как в таких местах испокон веков копеечку было принято оставлять :yes:

Хапае іншых месцаў, дзе можна капеечку пашукаць. А тыя, якімі людзі расплочваліся з камянём за пазбаўленне ад хвароб, радасці не прынясуць адназнак :yes:
DALWITZ

#28 Сообщение DALWITZ »

@-) Отлично Володя @-) !
nordland писал(а):ўсім адметным у гісторыка-культурным плане мясцінам і аб'ектам, якія робяць нашую радзіму адметнай і непаўторнай
Абслютно верно :yes: , тема именно для этого :yes: @-)
У каждого бродяги свой барабан!
din

#29 Сообщение din »

У мамы на родине в пуховическом районе родник из нескольких мест на косогоре. Тоже камушков туда нанесли. Я ещё пацаном помню, нашел прямо в ложе родника три и десять копеек Николая. Представляю сколько там их лежит, если ещё никто не порылся.
А в Лепельском районе это не одно такое место. Помню в детстве меня тоже на родник возили обложенный. Там всегда деньги оставляли и тоже с незапамятных лет :yes:
nordland

#30 Сообщение nordland »

din писал(а):У мамы на родине в пуховическом районе родник из нескольких мест на косогоре. Тоже камушков туда нанесли. Я ещё пацаном помню, нашел прямо в ложе родника три и десять копеек Николая. Представляю сколько там их лежит, если ещё никто не порылся.
А в Лепельском районе это не одно такое место. Помню в детстве меня тоже на родник возили обложенный. Там всегда деньги оставляли и тоже с незапамятных лет :yes:
У традыцыйнай культуры гэта закон: калі хочаш нешта ўзяць (здароў'е, напрыклад), трэба нешта даць (грошы).
Калі ўпарадкоўвалі адну крыніцу, то знайшлі больш за 100 манет ад 17 да 20 стагоддзя. Перапісалі для гісторыі і вярнулі крыніцы, але так, каб ніякі металюшнік не дастаў :yes:
Ответить

Вернуться в «Экспедыцыі. / Экспедиции.»