Отправил в личку.Custorz писал(а):Дапамажыце знайсці, калі ласка
Фибула без иголки КР, и обломок....
Модераторы: Amigo_BY, dinoeL, Пётр
Re: кружок и палочка
Раздаю волшебные пендали.
Stalker писал(а):Отправил в личку.
Не! Ну вы видели этих артистов а? Называется "Вот и поговорили".Stalker писал(а):Адказаў у лічку
Мы тут читаем - глаза вычитываем. Кое-кто конспектирует даже. Вот-вот уже развязка не за горами... И вот вам на, и так вам на и, ещё, вот так вот вам на! Расстроили, блин, в чистУю :arrow:

Копатели всех стран.. окапывайтесь
Цікавая тэма.
Капаў у адным месцы аколіцу колішнюю. Знаходкі - нічога цікавага. У асноўным - медныя расійскія манеты, дзеньга - царыца палей, смецце ўсялякае. Надзвычай старога нічога не пападалася, нават барацінак амаль не было, адна ўсяго, калі не памыляюся. Ды і то калега, які працаваў там раней, здзівіўся, маўляў, якая барацінка, там жа нічога старога і цікавага. І вось у працэсе прагляду каляровага смецця з гэтага месца заўважыў надзвычайна з'етую вокісламі рэч, якую б ніколі не палічыў артэфактам, калі б не заўважыў няяўные прыкметы слядоў эмалі. Пасля вельмі непрафесійнай чысткі высветлілася, што гэта не зусім смецце, а падвеска, якая адносіцца да кіеўскай культуры.
І вось у канстэкце гэтай тэмы ўзнікаюць два пытанні.
Які б быў сабекошт гэтай знаходкі ў выпадку, калі б там працавалі афіцыйныя археолагі, улічваючы абсталяванне, пражыванне, праезд, зарплата і г.д.?
А раз знаходка зроблена мною, то я здзейсніў крадзеж у дзяржавы гістарычнай каштоўнасці?
Капаў у адным месцы аколіцу колішнюю. Знаходкі - нічога цікавага. У асноўным - медныя расійскія манеты, дзеньга - царыца палей, смецце ўсялякае. Надзвычай старога нічога не пападалася, нават барацінак амаль не было, адна ўсяго, калі не памыляюся. Ды і то калега, які працаваў там раней, здзівіўся, маўляў, якая барацінка, там жа нічога старога і цікавага. І вось у працэсе прагляду каляровага смецця з гэтага месца заўважыў надзвычайна з'етую вокісламі рэч, якую б ніколі не палічыў артэфактам, калі б не заўважыў няяўные прыкметы слядоў эмалі. Пасля вельмі непрафесійнай чысткі высветлілася, што гэта не зусім смецце, а падвеска, якая адносіцца да кіеўскай культуры.
І вось у канстэкце гэтай тэмы ўзнікаюць два пытанні.
Які б быў сабекошт гэтай знаходкі ў выпадку, калі б там працавалі афіцыйныя археолагі, улічваючы абсталяванне, пражыванне, праезд, зарплата і г.д.?
А раз знаходка зроблена мною, то я здзейсніў крадзеж у дзяржавы гістарычнай каштоўнасці?
Некоторые говорят, что я стар...
Слушныя пытанні.
Так проста і не адкажаш.
Бо ізноў пачнецца

Для навукі сабекошт не самае галоўнае. Тым больш, што раскопкі даюць значна больш матэрыялаў, чым асобныя так званыя індывідуальныя знаходкі.Yastar писал(а):Які б быў сабекошт гэтай знаходкі ў выпадку, калі б там працавалі афіцыйныя археолагі, улічваючы абсталяванне, пражыванне, праезд, зарплата і г.д.?
Ну не хачу я ўлазіць у юрыдычныя дробязіYastar писал(а):А раз знаходка зроблена мною, то я здзейсніў крадзеж у дзяржавы гістарычнай каштоўнасці?

Бо ізноў пачнецца

Errare humanum est
Мяркую, што ў месцы, якое з пункту гледжання археолагаў з'яўляецца бесперспектыўным, дзе кожны сезон сельгасмашыны ператрасаюць зямлю без аніякай літасці і пояць яе шмат якой хіміяй, рабіць раскопкі ніхто ніколі не будзе. І калі хтосьці з аматараў выпадкова знайшоў штосьці цікавае для навукі, дык і дзякуй яму. Разумны сэнс можа прысутнічаць толькі у мірным суіснаванні дзвюх састаўляючых - прафесіяналы і аматары. І каб так у краіне было, тоCustorz писал(а):Тым больш, што раскопкі даюць значна больш матэрыялаў, чым асобныя так званыя індывідуальныя знаходкі.
юрыдычных нестыковак і не існавала бы ці яны ўзнікалі б у мінімальным аб'ёме.Custorz писал(а):Ну не хачу я ўлазіць у юрыдычныя дробязі
Некоторые говорят, что я стар...
Yastar писал(а): І калі хтосьці з аматараў выпадкова знайшоў штосьці цікавае для навукі, дык і дзякуй яму. Разумны сэнс можа прысутнічаць толькі у мірным суіснаванні дзвюх састаўляючых - прафесіяналы і аматары.

Галоўнае, каб яно даходзіла да навукі

Errare humanum est
о, вот теперь мы, наконец-то, дошли до главногоCustorz писал(а):Yastar писал(а): І калі хтосьці з аматараў выпадкова знайшоў штосьці цікавае для навукі, дык і дзякуй яму. Разумны сэнс можа прысутнічаць толькі у мірным суіснаванні дзвюх састаўляючых - прафесіяналы і аматары.![]()
![]()
Галоўнае, каб яно даходзіла да навукі
а теперь вопрос: просто запрет на коп и запрет на продажу предметов старины поможет науке получить эти артефакты?
ответ: в крайне малой степени
а теперь мои аргументы:
1) да, людей в копе станет меньше, но явление останется, просто глубже уйдет в тень
2) страсть к собирательству у человека на генетическом уровне, поэтому и коллекционеры никуда не денутся, вот только инфы от них для науки станет резко меньше
3) рынок предметов старины, фалеры, металлопластики, монет тоже никуда не денется, даже в советские времена сколько не гоняли с милицией, а все равно все знали, что купить интересные марки и монеты можно возле "филателиста"
4) то, что доставалось с полей любителями, и в виде хоть какой-то инфы доходило до науки, доставаться не будет, а будет просто пахаться дальше превращаясь в шмудяк
5) а то, что было выкопано раньше, или будет выкопано в дальнейшем, резко станет просто недоступным
вот и весь расклад, простой как три копейки..
ветеран войны с энтропией
Re: Фибула без иголки КР, и обломок....
WildWind
Абсолютно, плюс 94580 "за", все аргументы поддерживаю целиком.
Примерно похожие мысли я пытался донести, пусть и не в таком конкретизированном виде, до уважаемого Custorz-а. И еще надеялся, что известный профессор их прочтет... Только, к сожалению, боюсь, что все это пропадет здесь на форуме. И Ваши, WildWind, слова тоже.
Надо стучаться в другие двери, по-моему.
Абсолютно, плюс 94580 "за", все аргументы поддерживаю целиком.
Примерно похожие мысли я пытался донести, пусть и не в таком конкретизированном виде, до уважаемого Custorz-а. И еще надеялся, что известный профессор их прочтет... Только, к сожалению, боюсь, что все это пропадет здесь на форуме. И Ваши, WildWind, слова тоже.
Надо стучаться в другие двери, по-моему.
Re: Фибула без иголки КР, и обломок....
Если бы ув. Custorz принимал законы, то уверен, что довольными бы остались и официалы ну и нам бы немного перепало. Но, к сожалению, в этом деле он такой же наблюдатель как и мыRomm писал(а):Примерно похожие мысли я пытался донести, пусть и не в таком конкретизированном виде, до уважаемого Custorz-а. И еще надеялся, что известный профессор их прочтет...

Раздаю волшебные пендали.